Ισλανδία (S02-E09)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΔΙΑΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Οι πτήσεις από Αθήνα προς Ρέικιαβικ ξεκινούν από 300€ ανά επιβάτη, με μέση διάρκεια 11-12 ώρες και μια ενδιάμεση στάση με διαχειρίστριες αεροπορικές εταιρείες τη Lufthansa, British Airways, Cobalt, WOW, Wizz air, Icelandair κλπ.

Στο κέντρο του Ρέικιαβικ ξεχωρίσαμε το 4 αστέρων ξενοδοχείο Odinsve, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Ναό Hallgrimur, στο οποίο υπάρχει μπιστρό εστιατόριο, με την επωνυμία Snaps και του οποίου τα επιδόρπια είναι εξίσου καλά με τα κυρίως πιάτα. Το κόστος ξεκινά από 180€ την βραδιά για το δίκλινο.

Επίσης σε κεντρικό σημείο θα βρεις το 4 αστέρων ξενοδοχείο Icelandair Hotel Natura  με εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, εστιατόριο και μπαρ για να μη σου λείψει τίποτα σε τιμή που ξεκινά από 120€ για το δίκλινο!

Το Fosshotel είναι ένα 4 αστέρων ξενοδοχείο που διακρίνεται για την κομψότητα του και θα σε φιλοξενήσει σε κάποιον από τους 16 ορόφους του με κόστος που ξεκινά από 120€ για το δίκλινο. Είναι κοντά στον εμπορικό δρόμο Laugavegur για να κάνεις τα ψώνια σου και εντός, θα βρεις γυμναστήριο, εστιατόριο και μπιραρία.

Το Ion City Hotel (καμία σχέση με τη σοκολάτα!) είναι 4 αστέρων και σε απόσταση 500μ. από τον Ναό Hallgrimur, επίσης στον δρόμο Laugavegur, πολύ κοντά σε στάση μέσων μεταφοράς. Διαθέτει δωμάτια με υπέροχη θέα στη θάλασσα ή την πόλη. Όσοι το επέλεξαν για την διαμονή τους το λάτρεψαν. Το κόστος για το δίκλινο ξεκινά από 220€.

Το Ρέικιαβικ, ως μικρή πόλη διαθέτει μια αγορά που δεν είναι μεγάλη αλλά σίγουρα αρκεί για όσα θες να βρεις. Τα εμπορικά κέντρα Kringlan και Smaralind συνίστανται για τα ψώνια σου και στον εμπορικό δρόμο  Laugavegur, που είναι χαρακτηριστικός της περιοχής, θα βρεις πολλά εστιατόρια, μπαρ και παμπ για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Αν θες να δοκιμάσεις παραδοσιακό Ισλανδικό φαγητό, κάνε μια στάση στο Icelandic, στο Ρέικιαβικ και δοκίμασε κρεατόσουπα ή σούπα θαλασσινών σερβιρισμένη μέσα σε ζεστό ψωμί! Ενώ είναι οικονομικό, τα προιόντα είναι άριστης ποιότητας και το προσωπικό πολύ ευγενικό!

Για πιάτα υψηλής γαστρονομίας επισκέψου το Messinn, στο Ρέικιαβικ, που εσωτερικά θυμίζει παμπ. Θα βρεις ποικιλία θαλασσινών, ψαρόσουπα/σούπα αστακού και λαχανικά γκουρμέ σε πολύ λογικές τιμές.

Σαφώς περιμένεις ότι στο Ρέικιαβικ, με βασική πηγή οικονομίας το ψάρεμα, το ψάρι και τα θαλασσινά θα κυριαρχούν σε όλα τα εστιατόρια αλλά αν θες για αλλαγή μια ποικιλία κρεατικών ή κοτόπουλο με πατάτες, το Steak House είναι η ιδανική λύση, κοντά στο λιμάνι. Το επιδόρπιο είναι όλα τα λεφτά (δοκίμασε μπράουνι με μους σοκολάτας και σορμπέ ράσμπερι)!

Στο λιμάνι, βρίσκεται επίσης το Coocoo’s nest που σερβίρει εξαιρετικό καφέ και brunch, με μεγάλη ποικιλία από ομελέτες, τηγανίτες, κρέπες κλπ. Δίπλα βρίσκεται το Valdis όπου θα βρεις φρέσκο παγωτό σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

 

 

lock_open

Ισλανδία (S02-E09)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

Η γη της λάβας και του πάγου με τη σεληνιακή ομορφιά είναι αυτό που λέμε μια κατηγορία μόνη της! Αν σου έρχεται στο μυαλό λόγω “Game of thrones”, συγχωρείσαι καθώς οι περισσότερες σκηνές “Πέρα από το Τείχος” έχουν γυριστεί κοντά στα παγόβουνα.

Η φύση εδώ ήταν κάτι παραπάνω από  γενναιόδωρη στο σχηματισμό τοπίων που από μαύρα και μουντά γίνονται εντυπωσιακά με θερμοπίδακες, καταρράκτες και παγόβουνα. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές καθώς η πρωτεύουσα της, το Ρέικιαβικ είναι γεμάτο από υπέροχες, ζεστές καφετέριες, εστιατόρια με πεντανόστιμα πιάτα και πολλά ακόμα σημεία εμπορικού ενδιαφέροντος, όλα με φόντο την άγρια φύση σε όλες τις παραπάνω μορφές!

Το κλίμα μπορεί να περιγραφεί με μια μόνο λέξη-ψυχρό! Ισοθερμικά, γάντια, σκουφιά κλπ θα καταλάβουν μεγάλο χώρο στις αποσκευές σου. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και δροσερά με θερμοκρασία που σπάνια ξεπερνά τους 11 βαθμούς Κελσίου ενώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες έχουν αρνητικό πρόσημο (σπάνια ανεβαίνει πάνω από -8) και τα μποφόρ είναι...αξιοσημείωτα

Και ενώ περιμένεις την πρωτεύουσα της, να είναι μεγάλη και θορυβώδης, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Το Ρέικιαβικ είναι ένα όμορφο ψαροχώρι με 125.000 κατοίκους και έντονο χρώμα στα σπιτάκια και τα μαγαζιά γύρω από το λιμάνι. Το όνομα του σημαίνει “‘όρμος του καπνού” καθώς οι πρώτοι Νορβηγοί που έφτασαν, αντικρίζοντας τους καπνούς από τους θερμοπίδακες, θεώρησαν το όνομα ταιριαστό με το μέρος. Πριν φτιάξεις βαλίτσες, λάβε υπόψιν ότι το καλοκαίρι, ο ήλιος λούζει την περιοχή επί 22 ώρες ενώ το χειμώνα όλα καλύπτονται από χιόνι και ατέλειωτο σκοτάδι (η μέρα διαρκεί περίπου 6 ώρες!)

Blue lagoon

Παγοσπηλιές, ηφαίστεια, θερμοπίδακες, καταρράκτες….Το παζλ των παραπάνω συμπληρώνει αρμονικά ένα φυσικό σπα, με ονομασία “Γαλάζια Λίμνη” χάρη στο υπέροχο γαλάζιο χρώμα του νερού. Πρόκειται για μια φυσική, απέραντη λίμνη 40 λεπτά νότια της πρωτεύουσας, θερμοκρασίας σχεδόν 40 βαθμών (με την εξωτερική θερμοκρασία να φλερτάρει πάντα με το 0). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τεχνητή λίμνη, της οποίας το νερό ανανεώνεται ανά δύο μέρες και την διαδικασία επιμελείται ένα κοντινό εργοστάσιο που με ειδικά μέσα κατευθύνει το νερό στη λίμνη. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν εγκαταστάσεις τέτοιες ώστε να μην υστερεί σε τίποτα από τα μεγαλύτερα σπα του κόσμου. Καθώς είναι τοπ στις προτιμήσεις τουριστών και ντόπιων, θα πρέπει να κάνεις κράτηση, αλλιώς θα συνειδητοποιήσεις ότι η φράση “όλοι οι καλοί χωράνε” δεν ισχύει πάντοτε!

Eκκλησία Hallgrimur

Στο κέντρο του Ρέικιαβικ, ένα κτίσμα, του οποίου η κορυφή φαίνεται από οποιοδήποτε σχεδόν σημείο της πόλης, είναι η λουθηρανική εκκλησία Hallgrimur με ύψος πάνω από 70 μέτρα, σχήμα εμπνευσμένο από τα ηφαίστεια και τα βραχώδη βουνά και χρώμα που θυμίζει πάγο. Την εκκλησία φυλάει το άγαλμα του Eiriksson που λέγεται ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Αμερική, μισή χιλιετία πριν τον Κολόμβο. Ο εντυπωσιακός διάκοσμος, οι ακτίνες του ήλιου που τρυπώνουν στο ναό μέσα από τα πολλά παράθυρα του και οι μελωδίες κλασικής μουσικής από το εκκλησιαστικό όργανο κάνουν αυτό το ναό διαφορετικό από τους υπόλοιπους.
Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την ιστορία του τόπου, βγάζοντας εισιτήριο στο Εθνικό Μουσείο. Σπαθιά, πανοπλίες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα παρουσιάζουν την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες των Βίκινγκς. Όλα είναι πραγματικά πολύ καλοδιατηρημένα και μπορείς να δεις ακόμα και το εσωτερικό του πλοίου τους (σε αναπαράσταση) για να κατανοήσεις καλύτερα αυτό τον λαό που σκορπούσε τον τρόμο στους Ευρωπαίους του Μεσαίωνα για πάνω από 300 χρόνια!
Η επόμενη στάση είναι...έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα πολύ μικρό αλλά ενδιαφέρον μουσείο. Το θέμα του? Πανκ-ροκ! Εδώ θα γνωρίσεις την εξέλιξη της πανκ-ροκ μουσικής στην Ισλανδία συνοδευόμενη από φωτογραφίες αντίστοιχων καλλιτεχνών σε χαρακτηριστικές στιγμές και θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις δείγματα της μουσικής αυτής. Η αφίσα της Βασίλισσας Ελισάβετ σε πανκ εκδοχή με μαυρισμένο μάτι….μας έπιασε απροετοίμαστους!

κοιλάδα Haukadalur

Οι θερμοπίδακες είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό φαινόμενο στην Ισλανδία, κατά το οποίο, από θερμή πηγή στην επιφάνεια της γης, εκτοξεύεται περιοδικά στήλη νερού υψηλής θερμοκρασίας Ξεχωρίσαμε τον θερμοπίδακα Strokkur που ξεσπά ανά 6-10 λεπτά, φτάνει συνήθως σε ύψος 20 μέτρων και χαμηλώνει μέχρι την επόμενη εκτόξευση. Βρίσκεται στα ανατολικά του Ρέικιαβικ , δίπλα στον ποταμό Hvita, στην κοιλάδα Haukadalur.

Βόρειο Σέλας

Συνεχίζοντας με τις φυσικές ομορφιές, θα φτάσεις στο εθνικό πάρκο, Thingvellir που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Unesco και είναι ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας καθώς δημιουργήθηκε από τον διαχωρισμό δύο τεκτονικών πλακών (η μια της Βόρειας Αμερικής και η άλλη της Ευρώπης). Από πάνω μοιάζει με λίμνη αλλά αν βουτήξεις στο πεντακάθαρο, παγωμένο νερό της, συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για υποθαλάσσια σπηλιά βάθους 600 μέτρων που αποτελεί πόλο έλξης για ριψοκίνδυνους δύτες. H πεζοπορία στα μονοπάτια ανάμεσα στους βράχους είναι εύκολη και εξασφαλίζει υπέροχη θέα του τοπίου με τον Oxararfoss (εναν από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της χώρας) να συμπληρώνει την όμορφη διαδρομή. Μην παραλείψεις να περπατήσεις στα δρομάκια του πάρκου τον χειμώνα, όπου το Βόρειο Σέλας φωτίζει την περιοχή, με εντυπωσιακούς σχηματισμούς πράσινου χρώματος, κινούμενους με απίστευτη ταχύτητα που θα κάνει τη φωτογραφική σου μηχανή να πάρει φωτιά!

 

Εμείς προτείνουμε...

Πέρα από το Ρέικιαβικ και όσα επινόησε ο ανθρώπινος νους, η Ισλανδία είναι μια χώρα που η φύση προίκισε απλόχερα και μάλιστα με αντιφατικά τοπία.
Αν την επισκεφθείς χειμώνα, μπες σε μια από τις πολλές παγοσπηλιές και το θέαμα θα σου κόψει την ανάσα κυριολεκτικά (λόγω χαμηλής θερμοκρασίας) και μεταφορικά αφού είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Εδώ βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες καλυμμένες από πάγο εκτάσεις της Ευρώπης, ονομαζόμενη Vatnajokull, με έκταση περίπου 8000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάχος πάγου στα 400 μέτρα.
Η αντίθεση πάγου-λάβας που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο είναι μοναδική και αληθινή. Εδώ θα ανακαλύψεις μια απτή απόδειξη αυτής της ένωσης, καθώς κάτω από τον παγετώνα, βρίσκεται το ηφαίστειο Barbarbunga (ένα από τα μεγαλύτερα της Ισλανδίας), το οποίο εκρήγνυται μέχρι τώρα, ανά 50 χρόνια. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 2014 αλλά οι επιστήμονες είναι ακόμη σε επιφυλακή για ενδεχόμενη νέα έκρηξη του!
Ένα ακόμη όμορφο αλλά παγωμένο τοπίο, η λιμνοθάλασσα Jökulsárlón περιμένει να την εξερευνήσεις, με πολλά παγόβουνα λευκά, γαλάζια και μαύρα που σε συνδυασμό με το ηλιοβασίλεμα κάνουν το θέαμα συναρπαστικό Η είσοδος στην παγοσπηλιά θα σου κόψει την ανάσα με τους υπέροχους σχηματισμούς και χρωματισμούς της.
Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει η μητέρα φύση συνεχίζονται στην επόμενη στάση σου, που δεν θα είναι άλλη από τον καταρράκτη Gullfoss, που σημαίνει “χρυσός καταρράκτης”. Σχηματίζεται από τον ποταμό Hvita και πέφτει από ύψος μεγαλύτερο των 30 μέτρων σε δύο επίπεδα και αγκαλιάζεται από το άγριο φαράγγι ύψους 70 μέτρων. Αν είσαι τυχερός και πέσεις σε ηλιόλουστη μέρα, είναι πολύ πιθανό να δεις το ουράνιο τόξο και θα πιάσεις τον εαυτό σου να χαζεύει την ορμή των νερών για ώρες!

 

 

 

Rate it